Wil je jezelf goed verzekerd hebben voor de gezondheidszorg? Voor veel mensen is de basisverzekering al voldoende. Hiermee heb je namelijk toegang tot de meeste basisgezondheidszorg, zoals de huisarts of een ziekenhuis. Er is echter nog meer om rekening mee te houden en te voorkomen dat je niet de juiste verzekering afsluit. Maar wat moet je dan allemaal weten over deze verzekering? Na het lezen van onderstaande informatie weet je zeker dat je een goede keuze maakt en kan je ook bepalen of je een aanvullende verzekering nodig hebt. 

 

De basis voor jouw gezondheidszorg

De basisverzekering is verplicht in Nederland. Het is de zorgverzekering die de standaard medische kosten dekt, zoals huisartsbezoeken, medicijnen en een ziekenhuisverblijf. Voor veel mensen is dit voldoende om te hebben. Vooral als je geen grote problemen hebt met jouw gezondheid, hoef je immers niet meer te betalen dan nodig. Als je andere gezondheidsbehoeften hebt, is het echter wel aan te raden om een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze kan namelijk ook fysiotherapie en alternatieve gezondheidszorg dekken. Het is daarom aan te raden om jouw behoeften goed op een rij te zetten om te ontdekken of je voldoende hebt aan de basis. 

 

De maandelijkse premie betalen

Bij een basisverzekering ben je dus verzekerd van een bepaalde vergoeding. Hiervoor betaal je maandelijks een premie aan de zorgverzekeraar. De hoogte van de premie wordt bepaald door onder andere jouw leeftijd, jouw medische geschiedenis en de eventuele aanvullende opties die je kiest. Het kan daarom zomaar zijn dat je bij dezelfde zorgverzekeraar een geheel ander maandelijks bedrag betaalt dan iemand anders binnen jouw gezin. Maar zeg nou zelf: jouw gezondheid is toch veel belangrijker dan die paar extra euro’s die je wellicht moet betalen? Je hoeft je in ieder geval niet meer druk te maken om een hoge rekening achteraf. 

 

De tandarts als aanvullende optie

Je kan echter ook een tandartsverzekering online afsluiten. De tanden wil je te allen tijde in goede conditie houden, omdat dit ook een van de eerste dingen is waar mensen in jouw omgeving naar kijken. Het kan daarom ook jouw zelfvertrouwen naar beneden halen. De basisverzekering dekt echter geen tandheelkundige zorg, maar alleen voor jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen zullen daarom voor een aanvullende verzekering moeten kiezen. Met deze verzekering houd je wel jouw tandartsbezoeken betaalbaar en kan je met een gerust hart de grotere behandelingen ondergaan. 

 

De juiste afweging maken

De tandartsverzekering kan in eerste instantie weggegooid geld lijken. Dit komt mede doordat lang niet iedereen tandproblemen heeft. Als je uitsluitend de jaarlijkse controle doet, is het soms beter om het geld hiervoor zelf op te sparen. Maar heb je dan ook al aan de toekomst gedacht? Het kan zomaar zo zijn dat je toch problemen krijgt met jouw tanden. In dit geval stapelen de rekeningen zich al snel op. Dit wil je uiteraard voorkomen. Want heb je het geld wel beschikbaar voor deze behandelingen? Denk hier goed over na.