Het afsluiten van de juiste zorgverzekering iets dat je eenmaal per jaar goed moet doen, en dan het hele jaar er niet meer naar hoeft om te kijken. Doordat je hierbij ook maar eenmaal per jaar de mogelijkheid hebt om deze aan te passen, is het wel van belang dat je dit goed doet. Zo voorkom je op lange termijn onnodige hoge facturen en weet je dat je altijd kan worden voorzien van de zorg die jij nodig hebt. Om tot een goede zorgverzekering te komen, is het belangrijk om naar je eigen levensfase en behoeftes te kijken. Alleen op deze manier kun je namelijk te weten komen wat jij echt nodig hebt en wat overbodig is. In deze tekst gaan we daar dieper op in zodat je precies weet hoe je tot een zorgverzekering kunt komen die aansluit op jouw levensfase.

 

Moet ik een zorgverzekering hebben?

We kunnen een heel lang verhaal maken, maar het makkelijkste antwoordt is, ja. In Nederland is iedere inwoner verplicht om een zorgverzekering, oftewel een ziektekostenverzekering, te hebben waarbij je dit vanaf je 18e levensjaar zelf dient te regelen. Dit is gedaan omdat zorg erg prijzig is, en door een verplichte zorgverzekering iedereen kan worden voorzien van essentiële medische zorg. Hier vallen dingen onder zoals een bezoek aan de huisarts, een ziekenhuisopname of medicijnen. Dit wordt ook wel de basisverzekering genoemd omdat je hiermee voor de basis bent verzekerd, de essentiële medische zorg dus. Naast je basisverzekering heb je ook nog aanvullende opties die je kunt afsluiten.

 

Aan de hand van je levensfase de zorgverzekering samenstellen

Het is dus belangrijk dat je je zorgverzekering zorgvuldig afsluit. Dit omdat je ten eerste maar eenmaal per jaar wijzigingen kun doorvoeren, en daarnaast zul je alle zorg die jij nodig hebt waar je niet voor verzekerd bent volledig zelf moeten betalen. Zoals je weet is zorg erg prijzig waardoor het verstandig is om jezelf te verzekeren voor de zorg die jij denkt nodig te hebben. Het is dan ook goed om te weten dat de standaard basisverzekering geen behandelingen van de tandarts vergoed. Weet jij dus van jezelf dat je vaker als eenmaal per jaar naar de tandarts moet doordat je gebit bijvoorbeeld wat zwakker is? Dan is het erg raadzaam om een aanvulling op de tandarts te nemen zodat je deze kosten vergoed krijgt vanuit de verzekering. Zo is tandartsverzekering Univé zeker een aanrader doordat zij diverse opties hebben. Hierbij kun je namelijk zelf kiezen tot welk bedrag je gedekt wilt worden voor de tandarts. Op deze manier kun je dus verder en echt je eigen behoeftes bekijken waardoor je als resultaat een goed gepersonaliseerde zorgverzekering zult krijgen.